Kapat

Hatalıydım, Özür Diliyorum. Özürlerin Anlamları

Anasayfa
Kitap Hatalıydım, Özür Diliyorum. Özürlerin Anlamları

Yazarın, sorumluluklarımızın hatalı yönleriyle hem bireysel hem de kurumsal düzeyde başa çıkmamızı sağlayan insana has zihinsel organizmanın bir eseri olarak tanımladığı özürler hayattaki yükümüzü hafifletmemize yardımcı olur. Nick Smith’in incelikli farkları ortaya koyan –hayali ya da gerçek- yerinde örneklerle beslenen özür tanımları özürlerin derinlemesine ve kapsamlı bir değerlendirmesini sunuyor. Özür şekillerinin, işlevlerinin ve koşullarının özlü sınıflandırması özür meselesini çok yeni bir düzleme taşırken özür anlamları üzerine kapsamlı ve son derece mantıklı bir kaynak sunuyor. İlgi çekici ve ayrıntılı birçok örneğin yanı sıra Smith, etraflı ve berrak analizlerle özrün çeşitli durumlarını ortaya çıkarıyor. 

Haber başlıklarında, özel hayatımızda… ‘Özür’ neredeyse hayatımızın tümünü işgal etmiş durumda. Ancak bu muğlak ve aynı zamanda aldatıcı özür ritüellerini nasıl değerlendirmeliyiz? Hatalıydım, Özür Diliyorum Özürlerin Anlamları adlı bu kitap geçmişten ve günümüzden birçok örnek olayı değerlendirirken, özürlerin ahlâki rollerini ve sosyal işlevlerini anlamamıza yardımcı oluyor. Smith, sarf edilen bir ifadenin özür olup olmadığını sorgulamaktan çok özre dair ayrıntılı bir tanımlama yapmaya girişiyor. Oldukça zengin felsefi ve disiplinlerarası nitelikte sorularla Smith, özürlerin farklı kültürel ve dinî deneyimlerden geçerek şekillendiğinin ve gözü kapalı bir şekilde çoğulcu seküler bir söylem olarak değerlendirilemeyeceğinin altını çiziyor. Bireylerin özürlerini ayrıntılı bir şekilde değerlendiren Smith, kitabın ilerleyen bölümlerinde kolektif özürlere ışık tutuyor. Hükümetlerin, şirketlerin, kurumların özürlerinin son derece önemli olduğuna dikkat çeken yazar, bu özürlerin aynı zamanda bireylerin, hatalarının sorumluluğundan kurtulması gibi bir tehlikeyi barındırdığına da dikkat çekiyor. 
Hukuk siyaset ve toplum felsefesi alanında uzmanlaşan ve estetik alanında dersler veren Nick Smith, Hatalıydım, Özür Diliyorum adlı bu çalışmanın devamı olarak hukuk alanında özür kavramına dair bir kitap yayımlamaya hazırlanıyor. 

Hatalıydım-_ozur-dilerim